Przygotowywanie soków w domu jest nie tylko doskonałą zabawą, ale przede wszystkim dbałością o nasze zdrowie. W czasach kiedy ciężko zjeść cokolwiek, co nie zawiera konserwantów, powinniśmy jak najczęściej sięgać po domowe soki, przygotowywane samodzielne. Soki owocowe są zdrowe i pożywne.



Powinny być podawane w dużej…

Powinny być podawane w dużej ilości dzieciom, ponieważ ich organizmy są najbardziej złaknione witamin i składników odżywczych. Soków nie powinni jednak unikać również dorośli, którzy, ze względu na swój tryb życia, powinni jak najczęściej sięgać po rzeczy zdrowe i pożywne. Napoje ze sklepów nie zawsze jednak spełniają nasze oczekiwania co do zdrowotnych właściwości płynów.

Mimo że dzisiaj wszystkie produkty spożywcze poddawane są surowym restrykcjom, nie ma nic lepszego i zdrowszego, niż świeżo wyciśnięty sok z domu, z owoców lub warzyw, które zostały kupione u pewnego źródła. Przyrządzenie takiego soku jest często znacznie tańsze, niż kupno gotowego, dlatego powinniśmy poważnie rozważyć wprowadzenie do naszego jadłospisu na stałe robionych świeżo soków. Najpopularniejszym napojem jest sok z marchwi. Przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

Wystarczy do blendera lub sokowirówki wrzucić obrane marchewki i gotowe. Starajmy się nigdy nie dosładzać tego typu soków. Jeśli jednak nie smakuje nam surowy sok, lepiej do niego dodać odrobinę brązowego cukru, który jest znacznie zdrowszy niż tradycyjny cukier biały. Soki można przygotowywać z niemal każdego warzywa czy owocu, nawe z takich składników jak buraki czy seler.